• Slider
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
  • Slider
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
Könyvelést támogató szoftverek
Első magyar dokumentumtár bázis
Célunk

Célunk, hogy a dokumentumkezelési lehetőségek közötti eligazodásban segítséget nyújtsunk azoknak a könyvelőknek, akik online könyvelő módszerekkel szeretnének működni.

Első magyar dokumentumtár bázis

Az emdtb.hu honlap célja, hogy a könyvelők számára használható dokumentumkezelési rendszereket felkutassa és ismertesse.

Alapvetően kétféle megközelítéssel bíró könyvelő létezik. Az első könyvelő típus a hagyományos könyvelő. Olyan könyvelőirodát tart fent, mely minden iratot, számlát, szerződést papír formájában vár el az ügyféltől. Ezeket papír alapon kontírozza, rendszerezi, majd év végén iratrendezőben visszaadja az ügyfélnek.

A másik könyvelő típus az online könyvelésben gondolkozik. Az online könyvelés, vagy távkönyvelés azt jelenti, hogy a könyvelő és az ügyfél nem feltétlenül találkozik egymással rendszeresen, hanem a könyvelő a kapott anyagokat egy online könyvelőprogramban dolgozza fel, és a különböző lekérdezéseket az online könyvelőprogramból az ügyfél, vagy az ügyfél egy alkalmazottja az interneten keresztül eléri.

Az online könyvelésnek még további két változata ismert: a távkönyvelés és a képviseleti könyvelés. Távkönyvelés esetén a könyvelés összes lépését maga a könyvelő végzi el. A képviseleti könyvelés esetén a könyvelő ellenőrzi az ügyfél által rögzített tételeket, és az ellenőrzött dokumentumok alapján készíti el a különböző bevallásokat.

Az online könyvelés mindkét változata esetén alapfeltétel, hogy a könyvelő, vagy könyvelőiroda online módon rendszerezze a számlákat, szerződéseket, nyilatkozatokat. Ezzel foglalkozik az Első magyar dokumentumtár bázis.