• Slider
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
  • Slider
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
Könyvelést támogató szoftverek
Első magyar dokumentumtár bázis
Célunk

Célunk, hogy a dokumentumkezelési lehetőségek közötti eligazodásban segítséget nyújtsunk azoknak a könyvelőknek, akik online könyvelő módszerekkel szeretnének működni.

A képviseleti könyvelés jellemzői

A képviseleti könyvelés a könyvelés egy teljesen újszerű módja. Képviseleti könyvelés esetén a könyvelési feladatokat megosztja egymással a könyvelő és az ügyfél. Azaz az ügyfél elvégzi a könyvelő feladatainak egy részét.

Miért szeretné átvállalni az ügyfél a jellemzően mindig a könyvelő által végzett feladatok egy részét? Ennek számos oka lehet. Az egyik az, hogy az ügyfél szeretné a költségeit csökkenteni, és rendelkezik olyan szabad kapacitással, amit a könyvelésbe beállítva megoldható a költségeinek a csökkentése. Itt nem arra gondolunk, hogy az ügyfél alkalmaz egy könyvelőt, mert ez se nem képviseleti könyvelés, se nem távkönyvelés, sőt, még költségcsökkentés sem. Ezzel szemben az ügyfél alkalmaz például egy titkárnőt, akinek időről időre vannak szabad kapacitásai. A könyvelés nem egy olyan sürgős feladat, ami nem várhat egy napot. Ezért a szabad kapacitást ténylegesen be lehet állítani a költségek csökkentésére ilyen módon.

Az ügyfél egyik alkalmazottja, vagy akár egyszemélyes vállalkozásnál maga az ügyfél elvégzi a számlák berögzítését a rendszerbe. A könyvelő kitanítja az ügyfelet, hogy a legjellemzőbb számláit hogyan kell elkönyvelnie. Az ügyfél ezeket rendre elvégzi, és így ezek az egyszerű feladatok nem a könyvelőt terhelik, ilyen módon kisebb költséggel el tudja látja a többi könyvelői teendőit.

A képviseleti könyvelés esetén ugyanis itt megáll az ügyfél közreműködése. A könyvelő alaposan ellenőrzi, hogy minden felvitt dokumentum a helyén van-e, és folytatja a bevallások, beszámolók elkészítésével a könyvelői munkát.

A képviseleti könyvelés esetén – ugyanúgy, mint a hagyományos könyvelésnél is – a bevallások beadásának tartalmi és formai felelőssége a könyvelőirodáé.

Szóljon hozzá!